8 octombrie 2012

Figurine din sarma plusata - Modelarea si taierea

Tipuri de sarma plusata

In comert se gasesc sarme plusate subtiri si groase in culori foarte variate, taiate sub forma de bete. Exista fire intr-o singura culoare sau model, cum ar fi cele tigrate sau cu dungi de zebra.

Modelarea si taierea

Sarmele plusate sunt alcatuite din fire de sarma rasucita, care se modeleaza foarte usor. Indoirea se face cu mana, dar se pot folosi si accesorii. Forma spirala se obtine rasucind sarma pe un creion sau pe deget sau pur si simplu se rasuceste in forma de cochilie, dupa care se intinde. Taierea se face cu ajutorul clestelui sau al foarfecii pentru taiat sarma. Atentie, capetele unui fir de sarma plusata taiata zgarie, de aceea ele trebuie indoite cu un patent pentru a evita micile accidente.









Lipirea sarmei plusate

Sarmele plusate se pot lipi intre ele sau pe alte materii prime. In cazul in care se doreste lipirea unei sarme pe o bucata de polistiren sau de papier-mache se face mai intai o gaura cu o foarfeca sau un bat de frigarui, apoi se aplica putin lipici lichid in gaura obtinuta (lipici hobby sau gel pentru pistolul de lipit). In acest mod sarma va avea o tinuta mai stabila dupa uscarea lipiciului. Pentru lipirea figurinelor s-au folosit doua modalitati de lipire: cu lipici lichid de hobby - se aplica lipiciul pe suprafete diverse (lemn, textile, hartie, plastic, piele, pluta, ceramica). Avantajul acestui tip de adeziv este ca dupa uscare devine complet transparent si este foarte rezistent. Dezavantajul sau consta in faptul ca se usuca lent si este absorbit de materialele din pasla si hartie.
cu pistolul de lipit - betisorul cu lipici din interiorul pistolului se topeste la caldura, astfel dupa racirea lipiciul se intareste in cateva secunde. Avantajul folosirii pistolului de lipit consta in rapiditatea lipirii, dar dezavantajul este ca pe suprafetele din plastic nu adera coresponzator si lipiciul fierbinte poate topi plasticul.








Materiale, unelte si pasii de lucru
Filtuirea
Modele I.
Modele II.