2 octombrie 2012

Mozaicuri - Tehnici de baza

Taierea

Mozaicurile pot fi taiate vertical, oblic sau pe diagonala (vezi fig. 1.). Daca dorim sa obtinem un cerc, vom reteza colturile.

Lipirea

Pe suprafete aleasa se intinde un strat de adeziv pe care se asaza cu penseta un prim rand de piese de mozaic, apoi se apasa usor pentru ca sa se fixeze in adeziv (vezi fig. 2.). Se trece la urmatorul rand si se procedeaza la fel. In cazul decorarii obiectelor, marginile se lasa libere (circa 3 mm). Mozaicurile din sticla se imbiba in adeziv pentru a evita mai tarziu infiltrarea cimentului de rostuit.











Rostuirea

Cimentul de rostuit se intinde cu o spatula sau cu degetul (se va lucra cu manusi subtiri din plastic) peste mozaicurile lipite si se umplu rosturile (vezi fig. 3.). Surplusul de ciment dintre rosturi se va ajusta la margini, pentru a-i da o forma rotunjita.











Curatarea

Mozaicurile se sterg cu un burete curat si umed, pentru ca cimentul sa intre intre rosturi. Buretele se spala des  cu apa curata. In final, lucrarea se sterge cu o solutie de apa si otet. Marginile se netezesc cu degetul umed (vezi fig. 4.).