29 ianuarie 2013

Masti de carnaval: Madame Butterfly


Materiale:
- masca de ghips
- vopsea acrilica de un verde inchis si verde deschis
- margele decorative verzi si aurii
- adeziv stralucitor verde
- snur de matase de 50 cm
- margea de sticla aurie
- pistol de lipit

Se schiteaza conturul fluturului pe masca. In interior se vopseste verde deschis, iar in afara conturului cu verde inchis. Se lipeste snurul de matase peste linia de contur. Se schiteaza modelul aripilor. Cu ajutorul unei pensule, se aplica lichidul adeziv la marginile aripilor; dupa care se distribuie margelele verzi pe suprafata.

 Dupa uscare, se unge cu adeziv si in zona ochilor; unde se presara mai apoi praful auriu. Se aplica adeziv pe nas si se formeaza corpul fluturelui  din margelele aurii. Dupa uscarea completa a adezivului, se ingroasa conturul ochilor si linia care desparte zona margelelelor de cea acoperita cu praf auriu.

 Se lipeste margeaua de sticla in mijlocul fruntii. Antenele fluturelui le facem dintr-un snur de 15 cm, apoi le lipim sub margea. Pentru ca varfurile snurului sa nu se destrame, ele se ung cu putin adeziv.

28 ianuarie 2013

Masti de carnaval: Cocor


Materiale:
- masca de ghips
- pene albe
- paiete argintii de forma ovala
- vopsea acrilica argintie
- vopsea de contur argintie pentru sticla
- pistol de lipit

Masca se vopseste cu albastru deschis. Se deseneaza conturul pasarii. Pornind dinspre margini, se lipesc penele, apoi paietele. Incercati sa aplicati paietele ca pe niste tigle, incat marginile sa fie acoperite, mascand astfel gaurile. 

Cand sunteti gata, se indepartati firele de lipici ramase. Firele groase trebuie taiate cu foarfeca pentru ca sa paietele sa nu se desprinda. Acolo unde gaurile nu pot fi acoperite (in zona ochilor), se aplica peste ele cate o pictura de vopsea de contur argintie. Capul si ciocul cocorului se vopsesc cu argintiu.

Masti de carnaval: Ochi de paun


Materiale:
- masca de ghips
- vopsea acrilica verde si argintie
- margele decorative verzi
- glitter verde
- lichid adeziv pentru margele
- brosa
- 5 pene mici de paun
- pistol de lipit

Se amesteca putin argintiu cu vopseaua verde pentru a obtine o suprafata stralucitoare. Se vopsete masca, apoi se aplica adeziv, iar pe frunte glitter. Penele de paun se taie astfel incat acestea sa fie de dimensiuni egale. Se fixeaza pe frunte cu un pistol de lipit la o distanta de circa 1 cm de radacina nasului.

Se aseaza brosa pe punctul de intalnire a penelor. Pe pleoapa superioara se presara margele verzi pe o suprafata lata de 2-3 mm, iar ochii se accentueaza cu putin verde inchis.

Masti de carnaval: Baroc


Materiale:
- masca de ghips
- pasta de modelaj
- vopsea acrilica aurie
- pasta de patina

Se schiteaza motivele pe masca. Va puteti inspira din motivele de pe servetele sau din carti (de exemplu, Ornamente de Owen Jones, editura Cser, 2004).

Motivele se realizeaza mai intai cu pasta de modelaj aplicata in linii groase, apoi, dupa uscarea acestora, se adauga linii mai subtiri deasupra celor groase folosind o punga cu gaura mai mica. (Pentru a doua serie de linii se poate folosi si vopsea de contur.) Apoi se vopseste intreaga masca cu vopsea aurie. Dupa uscarea stratului de vopsea, se aplica pe masca pasta de patina cu ajutorul unei carpe curate dintr-un material care nu se scamoseaza.

Se formeaza un ghemotoc de material pe care se unge putina pasta. Se freaca pe o hartie pentru a inlatura surplusul. Apoi se aplica pe suprafata dorita pentru a acoperi fiecare cuta si fiecare rid. Cand este gata, se indeparteaza surplusul cu o carpa curata.