7 februarie 2013

Oua de Pasti dantelate


Pentru ouale perforate
- 3 oua albe din plastic, de circa 6 cm
- panglica de saten alba, pentru suspendarea oualor (3 mm latime, 90 cm lungime)
- burghie de Φ 1,5 mm si Φ 2 mm
- surubelnita 
- smirghel
Pentru oul cu panglica dantelata
- ou alb, golit de continut, de circa 6 cm
- panglica dantelata alb-galbuie (8 mm latime, 20 cm lungime)
- panglica de saten alb-galbuie, pentru fundita (3 mm latime, 35 cm lungime), respectiv pentru suspendarea oului (3 mm latime, 20 cm lungime)
Pentru oul cu fundita
-ou alb, golit de continut, de circa 6 cm
- panglica dantelata alb-galbuie (1,5 cm latime, 15 cm lungime)
- panglica de saten alb-galbuie, pentru fundita (5 mm latime, 25 cm lungime)
- panglica de saten alb-galbuie, pentru mijlocul oului (3 mm latime, 15 cm lungime), respectiv pentru suspendarea oului (3 mm latime, 20 cm lungime)
Pentru oul cu margele
- ou alb, golit de continut, de circa 6 cm
- panglica de saten alb-galbuie (1,5 cm latime, 15 cm lungime)
- panglica de saten alb-galbuie, pentru suspendarea oului (3 mm latime, 20 cm lungime)
- panglica de organdi alb-galbuie, cu margele (1 cm latime, 15 cm lungime)
- panglica de organdi alb-galbuie, pentru fundita (1 cm latime, 50 cm lungime)

Ouale perforate
1. Pentru suspendarea oualor este nevoie de un orificiu de 2 mm. Motivele se schiteaza pe oua cu un creion, daca este nevoie.
2. Se fac gaurelele in oua cu mare grija, urmand linia trasata cu creionul. Praful format pe oua se indeparteaza imediat, prin suflare sau stergere. Se fac gauri mai mari intre motivele spiralate. Cu o radiera se sterg cu grija urmele de creion.
3. In final, ouale se freaca usor cu smirghel pentru a obtine o suprafata mata.

Oul cu panglica dantelata
Se fixeaza pe ou panglica cu latime de 1 cm, transversal, apoi se lipeste panglica dantelata peste ea. Se face o fundita din panglica de saten de 35 cm lungime dupa care se agata oul cu o panglica de 20 cm lungime.

Oul cu fundita
Se lipeste panglica dantelata in jurul portiunii mediane a oului. Se face o fundita din panglica de 5 mm latime si se leaga de ou.

Oul cu margele
Se fixeaza panglica de organdi cu margele pe cea de satin de 1,5 cm latime. Se face o fundita din panglica de organdi lata de 1 cm, care se prinde cu o panglica de saten, folosita si la suspendarea oului.

Coroana de Pasti


Materiale:
- coroana de salcie cu un diametru de 30 cm
- doua panglici de latimi diferite
- iarba artificiala
- sarma

Aluatul se intinde pe o suprafata presarata cu putina faina. Modelam niste oua cu ajutorul formelor si introducem carlige in partea de sus a acestora. Timp de doua ore, ouale se pun la uscat sau se coc pe raftul de jos al cuptorului la 75 C, dupa care se tin la 125 C pe raftul de sus, pana cand sunt coapte.
Dupa racire, ouale se vopsesc in culoarea dorita, se pun la uscat si se vopsesc pe cealalta parte. Apoi se ornamenteaza cu diverse modele colorate. Dupa lacuim, legam panglici de oua si le atarnam de coroana.

6 februarie 2013

Oua de Pasti ornate cu produse naturale


Materiale:
- 11 oua albe, nefierte, de circa 6 cm
- frunze proaspete de trandafir, patrunjel, capsun, trifoi si sanziene
- bucati de ciorapi de nailon, de circa 16 X 16 cm
- ata de brodat
- vas pentru fiert
- circa 2 l de apa
- paleta pentru indepartarea spumei
- strecuratoare
- ulei sau putina slanina (pentru a da luciu oualor)
Vopsele naturale
- maro: foile exterioare de la 10 cepe mari
- roz: 3 sfecle rosii mici
- mov: o cutie cu zmeura congelata
- galben: o lingura cu pulbere de branduse
Cantitatile specificate mai sus sunt valabile pentru 10-15 oua.

1. Pentru culoarea roz: fierbem sfeclele timp de 30 minute, indepartam coaja, iar apoi le taiem felii. Pentru culoarea mov: zmeura se decongeleaza si se trece prin strecuratoare, pastrand zeama. Pentru culoarea maro: de la cepe folosim doar foile exterioare, pe care le fierbem. Pentru culoarea galbena: se dizolva pulberea de branduse in apa, dar nu se fierbe, pentru a nu rezulta o culoare neplacuta.

2. Florile sau frunzele necesare le lipim pe oua, apoi tragem peste ele materialul de ciorap, care se fixeaza cu ata.

3. Ouale se introduc in solutia rece si se pun la fiert. Atentie! Ouale nu trebuie lasate in solutia de sfecla mai mult de 12 minute, intrucat culoarea va iesi maro in loc de roz. Daca se foloseste o cantitate mai mica de apa, culoarea rezultata va fi mai intensa. In timpul fierberii vasul nu se acopera complet. Dupa ce solutia incepe sa clocoteasca, vasul se mai tine 10 minute pe foc mic. Ouale se scot cu o paleta si se pun pe un prosop de hartie. Materialul de ciorap si florile sau frunzele se indeparteaza cu grija.

4. Dupa racire, ouale se ung cu ulei sau slanina, pentru a capata luciu.
Tipp: Solutiile pot fi folosite de mai multe ori.

5 februarie 2013

Crenguta cu quilling de primavara


Fasii de hartie
- 11 buc. albastru-inchis, latime 5 mm
- 10 buc. turcoaz, latime 5 mm
- 20 buc. violet, latime 5 mm
- 21 buc. roz, latime 5 mm
- 30 buc. verde-deschis, latime 5 mm
- 30 buc. alb, latime 5 mm
- 5 buc. jumatati galbene, latime 1,5 mm
Diverse
- O crenguta (de alun, de exemplu)

1. Pentru confectionarea fluturelui se pregatesc 5 bucati de fasii triple din hartie albastra, turcoaz si alba. Dintre acestea se spiraleaza trei forme inchise cu circumferinta de 10 cm (aripile mari si corpul) si doua de 9 cm (aripile mici). Cercul corpului se modeleaza in forma de frunza, iar cel al aripilor in forma de picatura. Formele aripilor si ale corpului se lipesc conform descrierii, se lasa putin la uscat, dupa care se asambleaza fluturii. Antenele se obtin indoind in forma de W o fasie de hartie de culoare portocalie de 10 cm lungime. Se spiraleaza capetele inspre exterior, apoi se lipesc pe corp, asa cum se vede in imagine. Restul fluturilor se realizeaza in mod asemanator.


2. Pentru confectionarea frunzelor se pregatesc 10 bucati de fasii triple din hartie verde, din care se spiraleaza cercuri cu circumferinta de 11 cm. Acestea se modeleaza in forma de frunza si se lipesc in perechi.

3. Florile sunt alcatuite dintr-o jumatate de fasie galbena de 1,5 cm latime si una intreaga alba de 3 cm latime. Florile se spiraleaza conform decrierii, apoi se lipesc pe cate o pereche de frunze.

4. In final, florile si fluturii se prind pe creanga cu ajutorul unui pistol de lipit.

Tip: Daca in magazinele hobby nu gasim fasii de hartie gata taiate vom cumpara hartie ton de 50 X 70 cm care se pliaza in doua, obtinand coli de 50 X 35 cm. Din acestea se taie fasii de latime corezpunzatoare pe un suport cu ajutorul cutter-ului.
La compunerea modelelor ne va fi de mare ajutor o coala A4 milimetrica sau cu patratele pe care se contureaza patrate cu latura de 5 cm. Coala se pune intr-o folie.

4 februarie 2013

Oua cu flori uscate


Pentru ouale ornate cu flori
- 2 oua albe de circa 6 cm, fierte sau golite de continut
- flori uscate galbene si portocalii
- frunze uscate
- adeziv pe baza de apa
Pentru oul cu buchet
- ou de gasca fiert sau golit de continut, de circa 8 cm
- flori si frunze uscate
- adeziv pe baza de apa
Pentru oul cu ghirlanda
- ou alb de circa 6 cm, fiert sau golit de continut
- flori uscate
- panglica crem de saten (latime 8 mm, lungime 15 cm)
- adeziv pe baza de apa

Florile uscate se lipesc pe suprafata oualor. Daca este nevoie se poate folosi o penseta. Adezivul se aplica intr-un strat foarte subtire. Ouale se pot decora cu flori dispuse in ghirlande sau in buchete alcatuite din flori diferite ori de accelasi fel, ca in imaginea alaturata. Pentru ornarea oului cu ghirlanda se lipeste mai intai panglica de saten, apoi florile, asezate strans unele langa altele.

Ornamente quilling pentru masa cu fluturasi


Fasii de hartie
- 32 buc. portocaliu, latime 5 mm
- 30 buc. galben-inchis, latime 5 mm
- 30 buc. galben, latime 5 mm
- 2 buc. galben, latime 1,5 mm
- 4 buc. alb, latime 3 mm
- 24 buc. verde-deschis, latime 5 mm
Diverse
- Panglica din iuta galbena si portocalie, latime 6 cm, lungime 55 cm

1. Pentru confectionarea fluturasilor se pregatesc fasii triple din hartie de culorile galben, galben-inchis si portocaliu. Trei dintre ele se spiraleaza in cercuri cu circumferinta de 10 cm (aripile mari si corpul) si doua  in cercuri de 9 cm. Corpul se turteste in forma de frunza, iar aripile in forma de picatura. Aripioarele si corpul se lipesc, se lasa putin la uscat, apoi se asambleaza fluturile. Pentru obtinerea antenelor se pliaza o fasie de 10 cm in forma de W, se spiraleaza capetele inspre exterior si se lipesc pe corpul fluturelui, asa cum se vede in imagine.


2. Pentru confectionarea frunzelor se pregatesc 8 fasii triple din hartie verde-deschis, din care se spiraleaza cercuri de 11 cm. Aceste cercuri se modeleaza in forma de frunze si se lipesc cate doua.

3. Pentru obtinerea forilor se utilizeaza jumatate de fasie din hartie galbena de 1,5 cm latime si o fasie intreaga de hartie alba de 3 cm latime. Florile se confectioneaza conform descrierii, dupa care se lipesc pe cate o pereche de frunze. In final, fluturasii si florile se lipesc pe panglica din iuta, asa cum se vede in imagine.

Tipp: La franjurarea fasiilor se castiga timp daca se pliaza hartia in doua. Daca spiralarea florii nu iese bine si ramane un spatiu in centru, mijlocul se poate stramta cu ajutorul unei pensete.