21 februarie 2013

Familia de iepurasi din aluat


Materiale:
- scobitori
- adeziv

Iepuroaica se realizeaza dintr-o singura bucata de aluat pe care o intindem cu sucitorul. Capul se separa putin de trunchi cu degetele. Se folosesc trei bilute mici de aluat pentru nas si pometi. Modelam urechile, care se fixeaza de capul iepurasului cu ajutorul scobitorilor. Scobitorile se introduc in cap asa incat sa ramana circa 2 cm in exterior.


Urmeaza sa fixam urechile de aceasta portiune. Fusta se cresteaza cu un cutit. Din doua bilute de aluat se fac nasturii, iar colierul dintr-o bucata alungita de aluat. Picioarele se fac prin alungirea a cate o bila care se lipeste de fusta in partea de jos. Puiul si iepuroiul se confectioneaza in acelasi mod. Pantalonii se modeleaza cu ajutorul unui cutit. Cravata iepuroiului se realizeaza dintr-o bucata turtita de aluat. Figurinele se pun la uscat sau se coc timp de doua ore pe raftul de jos al cuptorului la o temperatura de 75 C, marind temperatura cu 50 C in fiecare ora, pana se ajunge la 175 C. In final, tava se aseaza pe raftul de sus si se asteapta coacerea aluatului. Aceasta familie de iepurasi veseli creaza o atmosfera placuta de Pasti in caminul nostru.

Ornamente pentru pervaz - Iepurasi pe bat


Materiale:
- scobitori
- tepuse pentru frigarui
- rafie
- pistol de lipit

Corpul de forma ovala se obtine dintr-o bucata de aluat care se turteste la un capat. Se ia o bila de aluat si se modeleaza in forma de ou, apoi se lipeste de partea turtita a corpului iepurasului. Fixam putin aluat pe scobitori, modelam urechile si apoi le fixam pe capul iepurasului. Nu uitati coada stufoasa a iepurasului! Picioarele din spate le putem face prin crestare.


Inainte de coacere trebuie sa facem cu ajutorul tepusei o gaura in partea de jos a aluatului inca moale. Punem iepurasului la uscat sau la copt timp de doua ore pe raftul de jos al cuptorului la o temperatura de 75 C. Din ora in ora marim temperatura cu cate 50 C pana cand aceasta atinge 175 C. Apoi asezam tava pe raftul de sus al cuptorului. Dupa racire, introducem si lipim batul in gaura, apoi facem sub iepure o fundita din rafie, care se fixeaza de iepuras cu pistolul de lipit.